Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Det er altid en udfordring at skulle finde på et emne, at præsentere for vores vidende og dygtige vinkendere i Cotes du Vin.
Jeg troede, at jeg først skulle holde mit foredrag i oktober måned, men Lars B. som jo desværre ikke er her i dag, han skulle til VM i bridge i Italien, bad mig om at overtage aftenens vinsmagning.
Aftenens emne er Bierzo i Castilla y Leon regionen i Spanien.
Spanien er et stort vinland på alle måder. Det spanske vinareal udlagt til vinproduktion er verdens største og den spanske vinproduktion er verdens tredje største. I Spanien findes der hele 138 vinregioner - lige fra de traditionelle områder som Rioja, Ribera del Duero og Priorat til de nye, fremadstormende områder i det nordvestlige hjørne af Spanien.
Jeg har undersøgt om vi tidligere har smagt vine fra netop Bierzo, og det har vi en gang, en enkelt flaske, nærmere bestemt 6 sept. 2021, hvor Jørgen B. havde en med fra Bodega Aragonesas, hvor emnet var ”Det ukendte Spanien”.
For mange danskere er Bierzo et mindre kendt vinområde, men ikke desto mindre et af Spaniens allerbedste. Her produceres en række fremragende rødvine og ved opslag på nettet, nævnes Bierzo som det 4 mest kendte vindistrikt efter Priorat, Ribero del Duero, La Rioja i Spanien.
Vine fra Bierzo kommer fra en vinregion i den nordvestlige del af Castilla y Leon, tæt på regionens grænser til Galicien (mod vest) og Asturien mod nord (over Portugal på kortet)
Bierzo vinavlsomårdet består af to dele: Bierzo Alto (høj Bierzo) med mineralrigt og bjergrigt terræn, hvor terrasserede vinmarker ses på skråningerne, og Bierzo Bajo (lav Bierzo) som en bred og grøn slette.
Der er findes 55 vinhuse/bodegas i området og den årlig produktion er på ca. 10.935 hektoliter hvoraf 85% sælges i Spanien og altså kun 15% eksporteres.
Området er er DO klassificeret som er den spanske betegnelse for Denominacion de origin og svarer til AOC og DOC.
Dette område var engang beboet af romerne, der hentede mange tons guld, og relikvier.
Sil-floden var en vigtig vandvej dengang og forbliver det i dag, skønt andre mindre vandløb også løber gennem regionen.
Bierzo fik først sin DO-status i 1989 og har i de sidste par år oplevet en stigning i popularitet takket være den højt profilerede vinproducent Alvaro Palacios fra Priorat-berømmelse, der etablerede vinmarker der og dermed gjorde området kendt.
Bierzos nærhed til Atlanterhavet har en dybtgående effekt på dets samlede klima, og med gennemsnitstemperaturer i vækstsæsonen meget køligere end i Castilla y Leon’s indre bjergrige, næsten utilgængelige områder, hvilket gør det temmelig mildt.
Området er barsk og omgivet af bjerge. Vinmarkerne ligger langs floden Sil typisk i 500-600 m højde.
Gennemsnitlig nedbør er omkring 720 mm om året. Ikke desto mindre giver Cordillera Cantábrica-bjergkæden i nord vinmarkerne tilstrækkelig ly, hvilket sikrer, at de lokale Mencia-druer opnår optimal modenhed til at producere livlige, frugtagtige og ofte intense rødvine.
Som mange andre spanske vine er disse kategoriseret efter længden af deres modning (inklusive tiden brugt på egetønder).
Bierzos jord er forskellig fra den, der findes i andre dele af Castilla y Leon, idet den indeholder overvejende skifer og granit. Dette favoriserer Mencia vinstokke og hjælper dem med at producere vine med en særskilt mineralsk karakter.
Vinene har en tendens til at være lettere med hensyn til alkohol og mere forfriskende end dem fra andre dele af Castilla y León.
Størstedelen af de spanske vine er meget frugtintense og præget af lagring på træfade, så er vinen på Mencia druen som er den gennemgående drue i vinene i aften, mere elegant og med mere intens mineralitet. Der en nogen der forbinder den med Pinot Noir.
Hvide vine produceres også i Bierzo, overvejende fra Dona Blanca, Godello (Verdelho) og Palomino druer. Rosévine kan også produceres,
Titlerne Crianza og Reserva kan føjes til vine, der opfylder visse kriterier. Crianza-vine fra Bierzo skal ældes i mindst to år med seks måneder i egetønder med en kapacitet på mindre end 1000 liter. Røde Reserva-vine skal tilbringe 12 måneder på egetræsfade og 24 måneder på flaske, i alt tre år.
Røde:
Mencia er den dominerende røde drue sammen med Negra. Der produceres også Merlot, Cabernet Sauvignon og Tempranillo, men slet ikke i samme mængder som Mencia.
Mercia fra dette område sammenlignes med Pinot Noir i Bourgogne. Så det er altså en Bourgogne smagning, med hensyn meget gamle vinstokke og til kvaliteten, men til en helt anden pris.
De unge vine laves først og fremmest på Mencía-druen (70%) og har en lav syreprocent. Vinene der lagrer på egefade har typisk en lagring på mindst to år.
Der har været teorier om at Mencia druen kunne være i familie med Carbernet Franc, men ved hjælpe af genetisk analyse har man fundet ud af, at den er identisk med Jaen druen i Portugals Dao-Region.
Omkring 80% af beplantningerne af Mencia i Bierzo er vinstokke med en alder på mindst 50 år, hvilket giver potentiale for at lave vin af høj kvalitet.
Mencia minder om Carbernet Franc, Syrah eller Pinot Noir, men det er her i Bierzo, man får de bedste røde vine på denne drue.
Den har en stor frugtig fylde, men samtidigt er den let, syrepræget og med en eftersmag, der på en god dag kan være lige så langstrakt og omskiftelig som i en rød Bourgogne.
Vinene kan drikkes unge, men kan sagtens gemmes op til 10-15 år og bliver kun bedre med alderen.
Hvide :
Dona Blanca, Palomino, Godello – jeg kender ikke ret meget til disse druer, som jeg opfatter som ret specielle for området. I dag skal vi dog smage en hvidvin på Godello druen.
Godello druen er sprød, med høj syre og meget ligefrem og ukompliceret med masser af frugt i eftersmagen.
Rose:
Laves normalt på røde druer (ca. 50% af disse er Mencía-druen), eller en blanding af røde og hvide druer.
Pris 129,- min pris 85,-,- (68)
Den første vin vi skal smage kommer fra VINGÅRDEN: Bodega del Abad der ejes af en lille familie, hvor datteren pt. har ansvaret for produktionen. Bodegaen ligger midt i den mest kendte og anerkendte del af Bierzo. Bodegaen producerer udelukkende vin på den røde Mencia og den hvide Godello drue.
Vingården ligger på den oprindelige rute til Camino de Santiago, den verdensberømte pilgrimsrute, og det runde symbol på etiketten repræsenterer det eneste vindue i den lille landsbykirke, der historisk har fungeret som en opholdssted for trætte pilgrimme. på Camino-ruten, Camino de Santiago.
En Chardonnay lignende bjergvin, som bestemt ikke er på den kendte drue, men den udbredte Godollo hvidvins drue, som er den mest udbredte i Bierzo regionen.
Pris 150,- min special pris 80,- Irma
Den første rødvin vi skal smage kommer fra vingården: Losada Vinos de Finca som fra starten satsede på at lave vine med elegance. Vingården er på 2600 hektar med små parceller af Mencia druen.
Selve vingården ser meget anderledes ud og er meget moderne og ligger midt ude i vinmarkerne og der er kun vinstokke og intet andet.
Vingården ligger ved den lille by Cacabelos og markerne består af gamle vinstokke der alle bliver beskåret efter den gamle GOBELET metode. Det medfører et meget lavt udbytte og høsten foregår med håndkraft, og kvaliteten er helt i top. Denne vin er lagret 10 mdr på franske og amerikanske fade.
Det anbefales at vinen dekanteres og får luft og serveres køligt 16-18 grader.
92 Point – James Suckling
Pris 149,- min pris 102,- (85,-)
Den 2 rødvin vi skal smage er en fra bodegaen Peique.
Denne vin har vundet Bedst in Show og blev tildelt hele 97 point af Decanters store smage panel.
Decanters World Wine Adwards er den største indenfor vin. 116 sommeliere smager sig igennem 16.000 vine og kun de absolut bedste 0,3% af vinene får tildelt denne titel.
En elegant og ”rå” bjergvin fra Bierzo. Den er dybt intens, men stadig uhyre elegant og kan nydes nu eller gemmes de næste mange år.
Historien om familien Peique det stammer fra landsbyen Valtuille de Abajo, en landsby med ikke mere end hundrede beboere, hvor anekdoterne omkring Peiques vin levede i de små hjem. De ældre generationer af Peique familien lærte de yngre generationer om vinhåndværket og den særlige indsats, der skal til for at skabe vin, der bliver husket.
I 1999 producerede Peique de første 10.000 flasker i den første årgang. Indtil da var Peique produktionen ikke kommercialiseret. De første flasker blev opbevaret i Peique familiens venners kældre, fordi de ikke selv havde plads og midlerne.
Pris 135,- min pris. 99,- (82,-)
Den tredje rødvin vi skal smage kommer også fra Bodega del Abad samme vingård som hvidvinen.
Denne vin er fra vinmarker i Villafranca del Bierzo og Valtuille de Arriba i 500-650 meter over havets overflade. Vinstokkenes gennemsnitsalder er omkring 35 år, og deres rødder trænger ind i mineralrig jord af kvarts og skifer. Vinen er vinificeret og lagret i rustfrit stål.
En smidig, mellemfyldig rød med saftige, aromatiske vilde mørke bær. Lave tanniner og frisk syre sammen med ren, pebret primær frugt gør denne til en stor værdi hverdags vin af ægte alsidighed, som endda kunne drage fordel af en let afkøling før servering. Drik til charcuteri eller grillet kød.
Pris 229 min pris 199,- (182,-)
Næste vin vi skal smage er fra vingården Luna Beberide som Alejandro står i spidsen for.
Her er du uendeligt langt fra det polerede liv i de spanske metropoler, Barcelona og Madrid. Det er vildt og autentisk på den helt særlige måde.
ART 2018 er hverken klassisk Pinot Noir fra Bourgogne eller stor Bordeaux, men absolut toppen af det nye Spanien - og til en kvalitet for pengene, der er uhørt.
ART er ubeskrivelig og kompleks. Den tidlige høst i 2018 har givet en yderst forfriskende fornemmelse, og årgangen skiller sig i den grad positivt ud. Stor elegance og afbalanceret syre som dominerende i ganen. Antydninger af mineralitet, krydderier og røde bær.
Lagret i 12 - 14 måneder på fransk eg. Vinmarkerne, som er mindst 60 år gamle, behandles uden brug af tilsætningsstoffer.
Pris 239,- min pris 199,- (182,-)
Tesin de la Campana er Bodegas del Abad's gemte topvin. Du finder den stort set ingen steder, hvilket gør efterspørgslen på den endnu større. Vinen er frugtig, mineralsk og en stor mencia med en anseelig kompleksitet.
Tesin de la Campana er produceret i meget begrænset omfang, og det er fra de absolut bedste mencia-vinstokke i området Tesín de la Campana i Valtuille de Abajo, i en højde af 520 meter og på sandede lerjorder. Tesin er frugtig, floralsk, og en stor mencía med god kompleksitet. Blomsternoterne skinner igennem med lavendelnoter, derudover det karakteristiske strejf af Bierzo terroir, våd skifer og tørv. Giv den lidt tid i glasset og oplev hvordan topklasse Mencia skal smage.
En stor vin, der både indeholder stor smag af frugt, er floralsk og indeholder smagen af de sandede lerjorder i Bierzo
Unik mencia skat, produceret i stærkt begrænset antal.
92 James Suckling point.
Pris 239, min pris 190,-
Denne vin kommer fra Bodegas Estefania på 40 hektar som ligger mellem León, Galicien og Asturien. Druerne er håndplukket fra 80-90 år gamle vinstokke og lagret 14-16 mdr på nye Franske egetræsfade.
Det er den meget anerkendte vinmager Raúl Pérez som står bag denne udsøgte vin. Han er en foregangsmand i stilændringen i det vestlige Spanien ingen har vel egentlig sagt det bedre end Decanter: "Raúl Pérez is the archetype of the intuitive winemaking genius".
Der findes i kælderen ikke mindre end +1000 Bordeaux tønder til lageringen af vinene
Pris 209, min pris 161,- (144,-)
Nu er det, det begynder at blive lidt underligt, for jeg har jo sagt, at alle vinene i dag kommer fra Bierzo, men jeg lod mig lokke til at prøve en flaske fra nabo området som hedder Ribeira Sacra og som ligger en smule tættere på Atlanterhavet mod vest.
Ikke nok med det, det er også den første og aftenens sidste rødvin, som ikke er produceret 100% på mencia druen.
Finca Míllara er et gammelt vinområde og samtidigt navnet på en af verdens mest ambitiøse og samtidig mest intime vingårde. Man ankommer nemlig som oftest med båd fra floden Miño, fordi vingården og markerne ligger i ufremkommeligt terræn.
Vingården er selve materialiseringen af Fernando de Santiagos drøm om at lave fantastisk vin i det dramatiske og utilgængelig Ribeira Sacra-område, der næsten var forladt. I år 2000 begyndte han at købe mindre huse op i den ubeboede landsby A Míllara med udsigt over Miño og til sidst erhvervede han sig hele byen og dens omkringliggende skråninger.
Igen er det Vin-guruen Raúl Pérez der er involveret i projektet med at skabe den nye og trendy vinstil,
Ribera de los Naranjos er topvinen hos Finca Millara. En stor og en spændende smagsoplevelse, du med al sandsynlighed ikke har smagt lignende i stil. En vin der ændrer din opfattelse af hvad spansk vin er og kan. Mesterligt, Finca Millara!
Det er et vidunder af en vin lavet på et blend af druerne Mencia, Tempranillo og Garnacha. I næse og smag får du en eksplosion af røde bær og frugter, der følges af den karakteristiske syre og et vidunderligt integreret fadpræg. Smagen er intens, kraftfuld og vedvarende.
Når du tager glasset fra mund og næse længes du allerede efter næste slurk i en blanding af længsel og nysgerrighed. Fornemmelsen er blød og silkeagtig, efterfulgt at syrlige røde frugter, syrlig vingummi og balsamico noter.
Den første vin, er købt i Irma, den næstsidste Tilenus i Bagsværd vinhandel og resten af vinene er købt hos Jamas Wine - https://jamaswine.com
Jamaswine er startet af 2 unge fyre Simon og Jacob i 2019 som med deres store passion for spanske vine har gjort det til et projekt, hvor de udbreder kendskabet til spanke vine fra nye områder som er mindre kendte, men også fra nogle af de etablerede områder, men fra mindre kendte vingårde.
Jeg kan varmt anbefale at købe vine hos dem, gerne hvor vi indkøber sammen. De har også flere forskellige tiltage, bl.a. har de lavet et katalog og vinskole "En vinrejse rundt i Det Nye Spanien", hvor man får et unikt indblik om de nye områder og de specielle druer der benyttes i flere af områderne bl.a. Bierzo. Jeg sender lige 2 kataloger rundt så I lige kan se hvad det handler om og hvor flot materiale de har lavet.
Jeg er glad for at jeg har kunnet forhandle nogle gode priser og en ekstra rabat på alle vinene.
Jeg håber, at I har fået smagt nogle vine produceret primært på mencia druen og fra et nyt og spændende vinområde i Spanien, og I har kunnet lide dem.
Jeg er helt sikker på, at med den interesse der er for området og ikke mindst den noget anderledes smag af mencia druen vil betyde at mængden af de vine der eksporteres til resten af verden vil stige markant.
Tak for jeres interesse og tak for jeres altid mange indspark og ofte interessante spørgsmål til mit foredrag, som jeg har forsøgt at besvare efter bedste evne.